Quantcast
Channel: Recensioner – iPhoneGuiden.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25

Sparakvittot – god idé, men inte optimalt

$
0
0

Appar hjälper oss med mycket idag. Bland annat kan vi mäta vår puls när vi tränar, hyra ut våra trädgårdsverktyg när vi inte använder dem eller hitta en taxi nära oss. De senaste åren har många appar kommit vars syfte är att hjälpa till med ekonomin. Sparakvittot är en av dem.

Betyg: 3/5

Poängen med appen framgår nästan av namnet. Du sparar enkelt alla dina kvitton i mobilen med hjälp av appen. Hos en del anslutna butiker kan du få kvittot skickat på elektronisk väg, men det går också att med hjälp av bilder eller manuell textinmatning förse appen med den information som behövs. Du kan också få in kvitton i appen genom kvitton du fått på din e-post. Appen är gratis och fungerar på såväl iOS som Andriod.

Fördelar

Nackdelar

Minskar på pappersanvändande och skräp

Småbuggar i appen

Fyller sin funktion som kvittohanterare

Kräver jobb och disciplin för att statistik inte ska bli missvisande

Gratis

Få anslutna butiker

Smidigt att få in kvitton från mailen

Ger ett något utdaterat intryck

Design och layout

Det första intrycket av appen är att den känns något utdaterad. Många nya appar som blivit populära snabbt, inte minst inom just finans (såsom Tink och Dreams exempelvis) upplevs som trendiga, genomarbetade och är väldigt lätta att använda.

Det första som man möts av vid inloggning på Sparakvittot är en två år gammal nyhet om hur det bakomliggande bolaget Findity, tillsammans med Eurocard, har förenklat administrationen för företag kring affärsresor. Jaha.

Något annat som bidrar till appen känns lite utdaterad är supportfliken. Se själva…

En högst personlig åsikt är att det saknas ett pedagogiskt presentationsavsnitt när appen öppnas för första gången, så som exempelvis just Tink och Dreams har. Detta så att man kastas in i konceptet på en gång.

I övrigt är appen inte så där intuitivt lättnavigerad som många andra är. Efter att ha gått in på ”Kvittolådan” saknas en bakåtknapp som enkelt tar en tillbaka till startvyn. En petitess förvisso, och det går att komma tillbaka på annat vis, men fortfarande något som bidrar till att användarvänligheten inte upplevs vara på topp vid ett första intryck.

Att lägga in ett nytt kvitto

För att lägga in ett kvitto till Kvittolådan trycker du bara på Nytt kvitto i startvyn. Kameran kommer då att öppnas (förutsatt att du tillåtit att appen använder kameran) för fotografering av kvittot i fråga. Därefter väntar en del data att mata in. En viss skepsis inför appen lättade när det visade sig att momsen och inköpsbeloppet skannats med OCR-teknik. Man behöver alltså inte mata in allt själv med tangentbordet.

Maila in kvitton

För att maila in ett kvitto finns en särskild adress att använda. Du ser den genom att klicka på > Maila in kvitto. Har du fått ett kvitto i din inkorg kan du alltså mejla den dit, för att sedan få kvittot automatiskt i din kvittolåda. När undertecknad testar detta dyker en notis upp på hemskärmen efter några minuter, som talar om att ett nytt kvitto väntar. Den här funktionen fungerar bra – det enda som saknas är momsen, men det går snabbt att skriva in själv.

Anslutna butiker

I butiker som är anslutna till Sparakvittot kan du få kvittot direkt i appen vid köp. Det finns givetvis många fördelar med att få det på digital väg. Förutom att du slipper hålla reda på gamla skrynkliga kvitton, eller ens fotografera dem för att föra in dem i appen, belastas inte naturens resurser i onödan.

En nackdel är dock att det är relativt få butiker som är anslutna. I närmaste köpcentrum som har över 100 butiker, är det endast 4 av dem som är anslutna till Sparakvittot. Visserligen är tanken god (för att inte säga ambitiös) – men fler aktörer skulle behöva anslutas för att appen skulle bli ett välanvänt redskap i vardagen. Kanske är fler samarbeten på väg?

Statistik

I appen kan du enkelt se hur mycket du har handlat för. För att det här ska ge en rättvis bild av ens privatekonomi gäller det naturligtvis att man är mycket noggrann med att mata in varje köp man gör, och att man dessutom förser köpen med en kategori.

I ärlighetens namn finns det bättre tjänster för detta. Ta Tink som exempel, som hämtar dina köp automatiskt (med Mobilt BankID) när du kopplar upp dig mot din bank. Budgetkalkylering är inte den här appens starka sida. Det som särskiljer den från andra appar är just funktionen att spara kvitton.

Sammanfattning

Idén är god, men appen har inte nått enorma framgångar (plats 85 inom Finans i App Store), vilket har en anledning. Om det inte beror på att för få aktörer är anslutna till Sparakvittot, kan det bero på att det är tidskrävande att mata in informationen själv i iPhone:n vid fotografering av kvittot (OCR-tekniken får, som nämnt lite högre upp i texten, inte alltid med allt).

Tilläggas bör att ett foto av ett kvitto inte alltid är giltigt på samma sätt som originalet. Enligt Konsumentverket är det upp till affären själva huruvida ett fotografi av ett kvitto ska godtas eller inte när det kommer till bytesrätt eller öppet köp. Reklamationer är en annan sak dock, där huvudsaken är att man kan styrka att man köpt varan. För det kan ett fotografi duga alldeles utmärkt.

Hur stor användarbas finns när inte alla butiker är med?

Vidare väcks frågor om hur många som egentligen kan tänka sig att använda appen i den mån det krävs. Som ovan nämnt behöver verkligen varje inköp matas in för att exempelvis statistiken ska ge en rättvis bild. När förhållandevis få butiker är anslutna, blir det många fotografier av kvitton i månaden – kanske till och med om dagen – för att vara i fas.

Företagare

De flesta privatpersoner har inte ett behov av att, som ett företag, bokföra alla köp som görs. För någon med enskild firma kan det möjligen finnas användning för appen. Till exempel kan Sparakvittot i någon mån komplettera ens bokföring. Dock finns det andra alternativ för det här, till exempel gratis bokföringsprogram.

Fyller sitt syfte

Givetvis finns det många fördelar. Ponera att du har flyttat och köpt in många grejer till en ny bostad. Att då fotografera kvittona och ha dem samlade på ett ställe är hjälpsamt, och troligtvis värt besväret för många. För sådana särskilda tillfällen kan definitivt ett behov tillgodoses – men till vardags? Nja. Inte med dagens låga antal av anslutna butiker som kan skicka kvittot direkt till telefonen.

Appen kommer nog till sin rätt när man när man enbart tar med kvitton för lite viktigare inköp. Då får man också ta i beaktning att statistiken som skapas inte på något vis är representativ för privatekonomin i sin helhet.

Andra röster om Sparakvittot

Mobil.se

Mobil.se testade Sparakvittot år 2015. Skribenten menar att appen agerar budgetkalkylator, förutom att vara en kvittohanterare. De anser att budgetkalkylatorn ”minst sagt haltar” i det fall som det enbart är kvitton som ska matas in i appen. Men är målet att hålla koll på kvitton ”är det en riktigt bra app”

Mobil.seär Sveriges ”ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation”. En tidning som varmt kan rekommenderas för de som vill hänga med i utvecklingen. Bland annat presenteras tester, recensioner och reportage. Kan läsas via papperstidning, delvis på webben och via prenumerationstjänsterna Readly och Ztory.

Sverigekontanter.se

Sverigekontanter presenterar ett flertal ekonomiappar och skriver att det är en ”app som gör det enklare att ha koll på sina kvitton”. Men precis som vi påpekat nämnder de att det är för få anslutna butiker för att tjänsten ska vara komplett. ” Som ett alternativ kan man istället ta kort på kvitton och spara i liknande appar.

Sverigekontanter är en ”informations- och jämförelseportal” inom olika lån och krediter. Främst finns det en ett stort antal recensioner på kreditkort och banker men sidan har även nyheter och artiklar inom ämnet. För den som vill hitta appar, tidningar eller böcker inom lån/sparande (inte investeringar) finns sidor om detta.

Inlägget Sparakvittot – god idé, men inte optimalt dök först upp på iPhoneGuiden.se.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 25

Latest Images

Pangarap Quotes

Pangarap Quotes

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Trending Articles


Gwapo Quotes : Babaero Quotes


Winx Club para colorear


Girasoles para colorear


Gato para colorear


Vacas para colorear


Dromedario para colorear


Break up Quotes Tagalog Love Quote – Broken Hearted Quotes Tagalog


Tagalog God Quotes to inspire you


RE: Mutton Pies (mely)


El Vibora (1971) by Francisco V. Coching and Federico C. Javinal





Latest Images

Pangarap Quotes

Pangarap Quotes

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC